Hamizulfaiz

Web Application Developer

Terminal - Faham Command Line, Pakar Programming
linux Database

Screen hitam dan text hijau. Sering dikaitkan dengan para Hacker. Hehe. Inilah yang dikenali sebagai Command Line Interface. Atau nama singkatan (CLI)

Kenapa perlu faham CLI?

Sebagai seorang yang akan menggunakan coding untuk memanipulasi perjalanan data dalam komputer. Kefahaman tentang terminal akan membuka dunia baru dalam perjalanan kita sebagai programmer.

Bila kita faham pasal command, kita akan tahu, command ape perlu guna pada coding kita bila diperlukan. Sebab dalam programming, terlalu banyak perkara yang kita akan perlu guna. termasuk cara mengurus fail.

Library untuk setiap projek adalah berbeza

Sekiranya kita tahu menggunakan terminal, kita akan tahu macam mana nak guna tools-tools untuk mempercepatkan flow kerja kita dalam programming. Contoh library?

  1. Git
  2. Bower
  3. Grunt
  4. Composer
  5. Gulp
  6. Cron

Banyak lagi barang-barang library lain yang ada dalam terminal ni. Lagi banyak kita tahu, lagi membantu skill kita untuk coding dengan sempurna.

Setiap satu library ini menggunakan terminal sepenuhnya, dan akan banyak membantu kita untuk menjalankan task yang kompleks dalam coding. Nanti kita cuba kupas pasal library yang ada ni untuk masa akan datang.

Semoga post ini memberi manfaat kepada anda. Kasi like, share dan subscribe newsletter ye!

HAMIZULFAIZ